Transylvanian Civil Service
… puntea de legătură a istoriei cu tehnologia modernă
Ești pasionat de istorie, ecologie sau limbi străine?! Acum ai ocazia să iei parte la activități dedicate acestor domenii! Asociatia Wild Carpathia derulează în prezent în Sighișoara a doua parte a proiectului Transylvanian Civil Service.
Încă de la primele proiecte ne-am propus să dezvolăm activități prin care să contribuim la promovarea orașului Sighișoara. Noi credem că lucrând și trăind alături de oameni care împărtășesc culturi și valori diferite putem sparge barierele și depăși orice fel de prejudecăți.
”Transylvanian Civil Service” (TCS) are în prim plan promovarea orașului Sighișoara, dar în același timp și îndemnarea tinerilor pentru a se implica în activități bazate pe educație prin metode non-formale, educarea tinerilor și adulților pentru voluntariat, ateliere interactive de limbi străine și diverse activități menite să crească gradul de responsabilitate față de mediul înconjurător.
În cadrul proiectului ce se va încheia la sfârșitul lunii Iulie 2016, 8 voluntari din Spania, Italia și Estonia, dar și elevi, tineri sau reprezentanți mass-media din Sighișoara și împrejurimi își dezvoltă noi cunoștințe, abilități și atitudini dintre cele mai diverse. Învață împreună ce înseamnă respectul de sine și pentru cei din jur, dar și cât de important este să ne acceptăm unii pe alții, exact așa cum suntem: cu calități și defecte, cu credințe și tradiții diferite – în final suntem cu toții oameni.
Participă alături de noi la promovarea interculturalității sighișorene! Credem cu adevărat că oamenii trebuie să învețe că patrimoniul cultural mondial aparține fiecăruia dintre noi, iar la rândul nostru suntem datori să îl protejăm, să contribuim la dezvoltarea lui prin toate mijloacele posibile, să îl înfrumusețăm și foarte important, să ne adaptăm la schimbările care vor avea loc. Pentru a avea acces la învățarea culturilor străine trebuie mai întâi să ne dezvoltăm anumite atitudini și abilități privitoare la comunicarea interculturală. Vrem ca împreună să cunoaștem, să înțelegem și să învățăm despre diversitatea culturală europeană. Haideți să aflăm împreună în ce mod diversitatea poate aduce beneficii!
Ai vrea ca lumea întreagă să afle povestea orașului Sighișoara? Nu doar povești cu Dracula, strigoi sau vârcolaci ci istorisiri reale, pline de farmec ale bunicilor sau străbunicilor care au trăit pe aceste meleaguri și care merită să fie cunoscute de întreaga lume; prin intermediul tehnologiei acum este posibil!
Pentru ca aceste istorisiri să fie la îndemâna atât a noastră cât și a turiștilor, voluntarii noștri au în plan următoarele activități:
- Promovarea clădirilor monument istoric din Sighișoara, în special zona istorică medievală prin atașarea de coduri QR în limba engleză și în limbile natale ale voluntarilor Serviciului European de Voluntariat. Îți vom explica în continuare ce înseamnă acest lucru. QR code (quick response code) este un cod de bare care poate fi citit de smartphone-uri și care oferă acces rapid la anumite site-uri pe internet. Cu ajutorul unui cod QR nu mai este nevoie să tastezi o adresă url din browserul telefonului, trebuie doar ca telefonul să scaneze codul, iar browserul telefonului îl redirecționează către URL-ul în cauză. Oraș medieval, știm, dar ținem pasul cu tehnologia!
- Promovarea oportunităților de petrecere a timpului liber pentru turiștii care doresc să vină în Sighișoara și a oportunităților de voluntariat transnațional pentru tinerii din Sighiș Suntem conștienți că trăim într-un secol al vitezei și că indiferent cât de inteligent ne-am împărți timpul, 24 de ore parcă nu sunt suficiente. Dar, se întâmplă uneori să avem câteva ore în care să ne relaxăm, să ne destindem, să petrecem timp cu prieteni sau cu oameni noi și interesanți. Și aici ne lovim de veșnica dilemă: unde să mergi și ce să faci într-un oraș atât de mic? De asta ne ocupăm tot noi, alături de grupul de voluntari ai asociaiției Wild Carpathia la Centrul de Voluntariat Sighișoara din Str. Herman Oberth, Nr. 20! Aici desfășurăm activități bazate pe educație prin metode non-formale de la ateliere de lucru manual, muzică, teatru, pictură și până la organizări de evenimente culturale, jocuri de echipă, seri interculturale și tematice, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Nu-ți face griji dacă nu ai vreun talent anume. Nu asta căutăm. Vrem doar să ne simțim bine împreună, să învățăm lucruri noi și să rămânem cu amintiri și experiențe unice.
- Promovarea interculturalității și realizarea de foto/video interviuri cu și despre locuitorii Sighiș Dacă ai o poveste pe care vrei să o împărtășești sau cunoști oameni cu povești de viață interesante, noi suntem mai mult decât încântați să le ascultăm și să le facem cunoscute publicului.
Fii și tu un promotor al culturii și implică-te azi!